חלב או בשר? כך תעצבו מטבח כשר כהלכה

חלב או בשר? כך תעצבו מטבח כשר כהלכה

כבר לא סוד הוא כי האוכלוסייה הדתית מוכנה להשקיע במראה הבית על מנת ליהנות ממראה רהיטים מעוצבים ומרשימים. אבל אם עיצוב הבית הוא אתגר עבור בעלי מקצוע הרי שעיצוב מטבח כשר הוא מטרה מאתגרת פי כמה.

המטבח הכפרי המוכר לנו, המבוסס על יעילות ואחסון חכם, ניקיון ומרחב – הולך ומשתלב יותר ויותר בעקרונות עיצוב הבית והמטבח הדתי. עלינו לבדוק כיצד נראים מטבחים כשרים מעוצבים ומה הם העקרונות המנחים בעיצובם.

מטבח כשר הוא מטבח המציב לא מעט אתגרים למעצביו. על המטבח הכשר להיות פרודוקטיבי ויעיל, נוח לשימוש ומספק פתרונות אחסון רבים.


ניצול נכון של המטבח

פתרונות האחסון הרבים יהיו מיועדים למכשירי חשמל ולכלים מסוימים, לסירים ומחבתות, לירקות ועוד. מאחר והמטבח הכפרי הוא הרבה יותר מחדר אוכל בלבד, עליו להיות נוח ונגיש לכל שימוש שהוא.

מטבח כשר מחייב שני כיורים, שני סטים של אכילה, שני סטים לבישול, כלי הגשה, מדיחים ועוד. כל אלו מחייבים את המעצב להתארגנות מיוחדת ותכנון יוצא דופן.

על מנת לעצב מטבח כשר ברמה הגבוהה ביותר אין להתפשר על הפרטים וחשוב להשקיע לאורך כל הדרך. בעיצוב מטבח כשר חשוב לשים דגש על העקרונות הייחודיים ולתת את תשומת הלב הראויה לכל אלמנט עיצובי.

עיצוב מטבח כשר


הקצאת מטבח פסח

הפסח הינו בין החגים החשובים ביותר במסורת היהודית ולא בכדי מקצים לו חלק מיוחד במטבח. על מנת להפוך את המטבח הכשר למטבח מתאים לפסח עלינו להקצות פינה מיוחדת לכלים הכשרים.

פינה זו יכולה להיות בארונות העליונים או אפילו בנישה במטבח השמורה באופן ייחודי לחג הפסח. בעת תכנון המטבח אל תשכחו לקחת בחשבון את זמן הבישול של מאכלים לפסח ואת הצורך בכלים חלביים ובשריים שיספיקו לכל השבוע.

הקצאת כלים לשבת

השבת ביהדות הינה בעלת תפקיד מהותי בשמירה על האחדות המשפחתית, חווית ה"יחד" והברית עם אלוקים. על מנת להפוך את המטבח לכשר ומושלם חשוב להקצות בו מקום מיוחד לכלים של שבת,
כמו גם לשולחן שבת עליו ייערכו הארוחות המשפחתיות. מאחר וארוחות השבת מצריכות בישול של שעות ארוכות, שימוש במגוון רחב של כלים ובעיקר כלים גדולים – חשוב להקצות במטבח פינה מיוחדת לכך.

המקומות המיועדים לאחסון כלי השבת הינם מקומות שצריכים מרחב גדול ובעיקר – גישה נוחה שתשרת את ההכנות בשבת ביעילות ואת המנוחה הנדרשת במהלך השבת.


ניצול נכון של המטבח

"אי" הינו בין האלמנטים המובילים את תחום עיצוב מטבחים כפריים בשנים האחרונות. האי הממוקם במרכז המטבח יעיל למטרות רבות כל כך שפשוט חבל שלא להשתמש בו.

האי יעיל לאחסון כלים לשבת או לארוחות חג, לעבודה ובישול לקראת החגים ולארוחות יומיומיות קלות. באי ניתן לאחסן כלי נירוסטה שונים, מכשירי חשמל, קערות וצלחות, כלים גדולים ועוד.


מטבח בעל פתרונות אחסון רבים


הפרדה חכמה בין חלב לבשר

ההפרדה בין החלב לבשר במטבח הכשר אינה צריכה להוות עול, נהפוך הוא. עיצוב חכם של המטבח הכשר ינצל את התכונות הייחודיות של ההפרדה בין חלב לבשר על מנת ליצור מטבח נוח יותר, נגיש וקל לעבודה.

לפיכך, כדאי לרכז את כל המתחם החלבי בפינה אחת ואת כל המתחם הבשרי בצדו האחר של המטבח. חשוב לוודא כי שניהם קרובים אל הכיריים כך שיהיה נוח לעבוד ביניהם בשני הצדדים.
כמו כן חשוב לוודא מרחק נוח מהכיורים למקרר על מנת להבטיח גישה נוחה במהלך העבודה.